Taupība, MI un kiberdrošība – 2023. gada tehnoloģiju tendences

Taupība, MI un kiberdrošība – 2023. gada tehnoloģiju tendences

2023. gads ir klāt. Globālās ekonomikas attīstības prognozes ir visai blāvas, izaicinājumu ir daudz un biznesa pasaule uz izaugsmes iespējām raugās piesardzīgi, pat piezemēti. Tas gan nenozīmē, ka tā sastings un gaidīs labākus laikus. Tieši pretēji – izaicinājumu pārvarēšanai būs nepieciešami jauni risinājumi, tādēļ tehnoloģiju nozarē sagaidāms pat ļoti aktīvs gads.

Taupīt un digitalizēt

Vispārējās inflācijas atnestais izmaksu pieaugums mudinās uzņēmumus Latvijā meklēt iespējas ietaupīt. Un ne tikai uz elektrības vai apkures rēķina, bet arī uz biroja precēm. Tas paātrinās uzņēmumu digitalizāciju un atteikšanos no papīra dokumentu aprites. Kustība šajā virzienā sākās jau pandēmijas laikā, taču pie mums vēl notiek visai kūtri. Gada sākumā veiktā aptaujā noskaidrojām, ka 93,7% Latvijas uzņēmumu joprojām grāmatvedības dokumentus izdrukā uz papīra, kamēr uz pilnībā digitālu dokumentu apriti pārgājuši vien 6,3%. Tā kā Ministru kabinets ir atbalstījis priekšlikumu no 2025. gada ieviest elektronisku rēķinu obligātu izmantošanu uzņēmumu savstarpējā dokumentu apritē un arī sadarbībā ar valsts un pašvaldības iestādēm, komersantiem nāksies nākamajos divos gados šo jautājumu atrisināt. Risinājumi pieejami jau tagad un to būs vēl vairāk. Kopš dienaskārtībā nozīmīgu vietu ieņem taupības pasākumi, var diezgan droši prognozēt, ka parādīsies aizvien jauni uzņēmumi, kas piedāvās lētas sistēmas elektronisko rēķinu aprites nodrošināšanai.

Pieaugs interese arī par vienkāršas, attālinātas dokumentu apstiprināšanas iespējām, lai atvieglotu dokumentu apriti uzņēmuma darba grupās. Ne velti Google Docs jau ir pievienota Approvals poga, ar kuras palīdzību var signalizēt kolēģiem, ka izmaiņas tikušas apstiprinātas.

Joprojām augsti kiberdrošības riski

Grāmatvedības programmas kļūs aizvien daudzveidīgākas un piedāvās uzņēmumiem vairāk funkciju nekā līdz šim. Parādīsies budžeta veidošanas, prognozēšanas, finanšu analīzes un tamlīdzīgas iespējas. Pie tam tās izstrādās ne vien pašmāju, bet arī ārvalstu komandas, kas jau tagad izrāda paaugstināt interesi par Latvijas tirgu. Tie nāk ar saviem risinājumiem un vēlas tos integrēt jau esošās grāmatvedības un biznesa vadības sistēmās, lai paplašinātu to funkcionalitāti. 

Šis gads, pirmais pusgads pilnīgi noteikti, aizritēs kiberdrošības risku zīmē. Kamēr netālu aiz valsts robežām turpināsies karš, komersantiem jābūt gataviem, ka viņi var krist par hakeru grupējumu upuriem. Pat ja nav nekādā veidā piesaistījuši sev uzmanību vai kādam «pārskrējuši ceļu». Vienkārši kara apstākļos var ciest jebkurš mazāk aizsargātais. 

Tādēļ komersantiem jāpaaugstina datorsistēmu aizsardzība pret uzlaušanu un jānodrošinās pret interneta vietnes vai digitālā veikala darbības kavēšanu. Maziem uzņēmumiem un biedrībām, kam nav pa spēkam pašiem rūpēties par datorsistēmu drošību, prātīgākais ceļš ir svarīgākās informācijas pārcelšana uz augstām drošības prasībām atbilstošu, sertificētu mākoņpakalpojuma sniedzēja serveri. Tajā dati būs labāk pasargāti, turklāt arī uzbrukuma gadījumā var precīzi izsekot, kādu kaitējumu noziedzniekiem izdevies nodarīt. 

Peļņas vietā efektivitāte

Globālā līmenī var prognozēt, ka izmaiņas skars daudz apjūsmoto jaunuzņēmumu jeb startapu vidi. Ja līdz šim tajā dominēja investoru interese par vieglu un lielu peļņu, par ko liecina milzīgās ieguldījumu summas, tad nākamgad fokuss mainīsies. Investori lielāku uzmanību pievērsīs jaunuzņēmumu efektivitātei un spējai pelnīt naudu ar nelieliem ieguldījumiem. Tā kā Eiropas Centrālā banka turpina palielināt aizdevumu procentu likmes un naudas aizņemšanās kļūst dārgāka, ieguldītāji mēģina pieturēt daļu naudas un ieguldīt to mazāk riskantos projektos. Viņi labi apzinās, ka ekonomiskās recesijas gadījumā ieguldītā nauda var aiziet zudumā, tādēļ priekšroka tiks dota stabilākiem, drošākiem startapiem, pat ja tas nozīmēs ievērojami mazāku peļņu. 

Mākslīgais intelekts katram

Jau 2022. gadā pasaule iepazina vairākus patiesi daudzsološus mākslīgā intelekta instrumentus. Tie zīmē gleznas gluži kā labākie meistari cilvēces vēsturē, sacer dziesmas un ģenerē neesošu cilvēku fotogrāfijas, kas izskatās gluži kā īstu personu portreti. Sagaidāms, ka radikālu pavērsienu mākslīgā intelekta jomā ienesīs jaunās uzņēmuma OpenAI izstrādātas sistēmas, kas būtībā ļauj ikvienam interesentam eksperimentēt ar mākslīgo intelektu un būvēt savus risinājumus. Redzot entuziastu lielo interesi par OpenAI mākslīgā intelekta modeļiem, var diezgan droši prognozēt, ka 2023. gadā ieraudzīsim aizvien jaunus, pārsteidzošus risinājumus biznesam. Iespējams, kāds uzņēmums pat noriskēs mākslīgā intelekta programmai uzticēt štata darbinieka pienākumus, cerībā tādējādi samazināt darbaspēka izmaksas. Kamēr tehnoloģiju pasaules cilvēki par šādiem izrāvieniem priecāsies, liela daļa strādājošo uz šādu notikumu attīstību skatīsies visnotaļ bažīgi. Taču ilgtermiņā mākslīga intelekta attīstība nāks par labu kā uzņēmumiem, tā arī strādājošajiem, jo tie tiks atbrīvoti no rutīnas darbu veikšanas un varēs fokusēties uz radošiem darbiem. Pie tam «sintētiskais saprāts» arī varētu pārskatāmā nākotnē apveltīt uzņēmumus ar spējām, kādas tiem nekad nav bijušas, un radīt pilnīgi jaunus pakalpojumus.


Dalies: