Kāpēc uzņēmuma nākotne ir «mākonī»?

Kāpēc uzņēmuma nākotne ir «mākonī»?

Ja vēl nesenā pagātnē daudzi lielie uzņēmumi kategoriski noraidīja mākoņpakalpojumus kā neuzticamu vietu kompānijas svarīgāko datu glabāšanai vai vismaz apšaubīja to lietderību, tad šodien aina ir radikāli mainījusies. Pandēmijas gados novērtējusi «mākoņu» priekšrocības, biznesa pasaule vairs neprasa, vai nākotnē dati un programmas tiks glabāti specializētos datu centros? Tagad vienīgais jautājums ir – kad absolūtais vairākums uzņēmumu būs pārgājuši uz mākoņiem?

Noskaņojuma maiņu uzskatāmi parāda biznesa vadības un grāmatvedības sistēmas Jumis lietotāji. Pilnīgi visi Jumis Pro klienti, kuros strādā virs 250 cilvēkiem, lieto grāmatvedības sistēmu mākoņpakalpojumā, 50 līdz 249 cilvēkus nodarbinošo kompāniju grupā to izvēlējušies 85,7%, bet 10-49 darbinieku grupā – 72,4%. Mazajos uzņēmumos, kuros ir līdz deviņiem algotiem darbiniekiem, šādi rīkojas 62,5% klientu. Aktīvākie mākoņpakalpojumu izmantotāji ir tirdzniecības, nekustamā īpašuma, lauksaimniecības, kā arī grāmatvedības pakalpojumu sniegšanas nozaru uzņēmumi.

Ērtības un drošība

Kas gan pamudina uzņēmumus nosliekties par labu mākoņpakalpojumiem? Pirmais un svarīgākais arguments ir lietošanas ērtības. Tas pamudināja pāriet uz «mākoni» 61% no visiem grāmatvedības programmu lietotājiem. Programmai un tajā esošajiem uzņēmuma datiem var pieslēgties no jebkuras vietas un dažādām iekārtām, arī viedtelefona. Pieslēgšanās notiek ātri un dati vienmēr ir pieejami, ja tikai pa rokai ir kāda iekārta ar interneta pieslēgumu. 

Ne mazāk svarīgas ērtības ir arī atbrīvošanās no savu serveru uzturēšanas, jo par infrastruktūru pilnībā parūpējas pakalpojuma sniedzējs. Tas īpaši nozīmīgi ir maziem un vidējiem uzņēmumiem, kuriem serveru uzturēšana un datorspeciālistu algošana datu krātuvju pieskatīšanai ir pārāk lielas un bieži vien grūti attaisnojamas izmaksas. Turklāt vēl pašiem nemitīgi jārūpējas par datu drošību un rezerves kopijām, kas aktīvu kiberuzbrukumu apstākļos paliek arvien aktuālāk. Lielo datu centru IT speciālistu komandas ir pieredzējušas un profesionālas, tās ieviesušas sertificētas drošības procedūras un izmanto atbilstošu tehniku, tādēļ var efektīvāk novērst uzbrukumus nekā neliels uzņēmums pašu spēkiem. Ne velti 36% no grāmatvedības programmu lietotājiem tieši datu drošību uzskata par svarīgāko mākoņpakalpojumu priekšrocību.

Trešais svarīgākais arguments par labu «mākoņiem» ir iespēja vienmēr lietot programmu jaunākās versijas un automātiski saņemt atjauninājumus. To visaugstāk novērtē 28% lietotāju. Atjauninājumi ir ne vien svarīgi drošības apsvērumu dēļ, bet arī paver aizvien jaunas lietošanas iespējas, vēl nebijušas funkcijas un plašāku savienojamību ar citām programmām. 

Mākonī vairāk iespēju

Analizējot Jumis lietotāju paradumus, redzams, ka mākoņrisinājumu visbiežāk izvēlas tie komersanti, kuri ikdienā strādā ar digitāliem dokumentiem. Tie, kuri izveidojuši elektronisku čeku, pavadzīmju vai rēķinu apriti, vai arī uztur programmas savienojumu ar bankām vai VID EDS API. Mākoņversiju lietotāji arī daudz aktīvāk izmanto dažādus automatizācijas rīkus modulī Personāls.

Grāmatvedības pakalpojumu sniedzēji labprāt izmanto arī dažādas citas mākoņpakalpojuma iespējas – atļauj klientiem pašiem vadīt datus sistēmā Jumis un tā produktos, piemēram, veidot rēķinus un pavadzīmes, fotografēt un iesniegt čekus, aizpildīt tabeles un veikt citas darbības.

Vēl viens būtisks arguments, kādēļ uzņēmumiem ir vērts apsvērt pāriešanu uz mākoņservisiem, saistīts ar vispārējo tendenci nozarē. Proti, programmu izstrādātāji šobrīd koncentrējas uz sava produkta mākoņa versijas uzlabošanu. Tur ir progresīvāka vide, ātrāk tiek pievienotas jaunas iespējas un veikti to uzlabojumi. Mākoņversijā izveidoto funkcionalitāti daudz ērtāk un drošāk var izmantot arī citos produktos.

Visi minētie notikumi aizvien skaidrāk iezīmē dominējošo tendenci – uzņēmumiem svarīgās programmas nākotnē mājos mākoņservisos. Tuvākajos gados datoros tiks instalēts aizvien mazāk programmu un netālā nākotnē šī prakse tiks izbeigta pavisam. Prognozes rāda, ka jau ap 2025. gadu visi Latvijas uzņēmumi izmantos grāmatvedības programmas kā mākoņpakalpojumu. Tātad arī cita veida programmu pilnīga pārcelšanās uz mākoni varētu notikt tuvāko 3-5 gadu laikā.

 


Dalies: