58% grāmatvežu joprojām strādā ar papīra dokumentiem

58% grāmatvežu joprojām strādā ar papīra dokumentiem

Lai arī attālinātā darba ieviešana aizvadītajā gadā lika daudziem uzņēmumiem digitalizēt vadības procesus, vairāk nekā puse grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju un uzņēmumu grāmatvežu joprojām pārsvarā strādā ar papīra dokumentiem, noskaidrots biznesa vadības un grāmatvedības programmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro veiktā aptaujā. Uz pilnīgu bezpapīra grāmatvedību un lietvedību pārgājuši tikai 4% aptaujāto. 

Dokumentu aprites digitalizācija 2020. gada martā līdz ar ārkārtas situācijas izsludināšanu ieguva bezprecedenta nozīmi. Uzņēmumiem kļuva svarīgi uzturēt ātru un uzticamu svarīgāko dokumentu apriti, nesatiekoties vai reti satiekoties ar kolēģiem un sadarbības partneriem. Tādēļ pieprasījums pēc digitāliem risinājumiem strauji auga. Tomēr pat grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju vidū, kas pamatā nodrošina grāmatvedības ārpakalpojumus komersantiem, līdz galam šo procesu novedusi vien maza daļa tirgus dalībnieku.

Pētījuma rezultāti rāda, ka pilnībā no papīriem atteicies tikai katrs 25. aptaujātais uzņēmums, jeb 4% no visiem.

36% respondentu digitalizē attaisnojuma dokumentus, pavadzīmes, rēķinus un elektronisko kases aparātu čekus, kamēr 3% digitālā formātā pārvērtuši vien līgumus. Savukārt 58% grāmatvežu joprojām pārsvarā strādā ar papīra dokumentiem.

«Grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju darba specifika paredz dokumentu apmaiņu ar klientiem, atrodoties dažādās ģeogrāfiskās vietās. Tas nozīmē, ka visērtāk būtu organizēt dokumentu apriti digitāli. Taču realitātē tā īsti nenotiek un lielākā daļa komersantu turpina iepriekšējās desmitgadēs piekopto praksi pašiem vest grāmatvežiem dokumentus vai sūtīt tos ar kāda piegādes servisa starpniecību. Pat ja abas puses ir apmierinātas ar šādu kārtību, tā nav īsti efektīva ne vieniem, ne otriem, jo digitālu dokumentu apstrāde notiek ātrāk un to var automatizēt. Līdz ar to pakalpojumu sniedzējs var iegūt vairāk laika citu klientu apkalpošanai un arī klientam mazāk stundu jāvelta papīru šķirošanai un transportēšanai,» nopietni padomāt par procesu digitalizāciju aicina Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Lielai daļai grāmatvežu ir svarīga čeku iesniegšana grāmatvedībā elektroniskā formā. 51% tas ir ļoti aktuāli, jo ikdienā nākas apstrādāt lielu daudzumu elektronisko kases aparātu čeku. Tikai 5% līdz šim ir ieviesuši pilnvērtīgu čeku elektronisko apriti, savukārt ar čeku apstrādi nav jānodarbojas 22% respondentu.



Dalies: