Aizture, konkurence un ierīču novecošana: kādēļ pieslēgšanās mākonim mēdz būt lēna

Aizture, konkurence un ierīču novecošana: kādēļ pieslēgšanās mākonim mēdz būt lēna

Ātri braucošas automašīnas, notikumiem piepildīta diena, vairāku jautājumu risināšana vienlaikus – šīs it kā sīkās, ikdienišķās lietas mūs pieradina pie dinamiska dzīves ritma. Tik ļoti, ka no emocionālā līdzsvara spēj izsist katra neplānota kavēšanās. Piemēram, lēns interneta pieslēgums, kas neļauj paveikt darbu iecerētajā termiņā. 

Ar lēndarbīgu internetu ir saskāries teju ikviens, bieži vien visnepiemērotākajā brīdī. Arī mūsu klienti ziņojuši tehniskā atbalsta dienestam par problēmām, pieslēdzoties Jumis Pro mākoņrisinājumam. Šajās situācijās saviem lietotājiem sūtām rīku, lai pārbaudītu interneta ātrumu no konkrētās ierīces līdz datu bāzes atrašanās vietai. 

Pieprasīt un sagaidīt atbildi

Tas rīks jeb «ping tests», parāda aiztures ilgumu datu piegādē vai saņemšanā. Var būt ātrs internets, kas ātri pārvieto lielu datu apjomu, taču ar lielu aizturi. Tas nozīmē, ka atbilde jāgaida ilgi.

«Ping» darbību var ilustrēt ar vienkāršu piemēru: iedomāsimies tuneli, kur katrā galā stāv pa vienam cilvēkam. Viens no cilvēkiem tuneļa galā balsī pasauc otru un sāk skaitīt līdz brīdim, kamēr tas sadzird saucienu un atsaucas. Tas ir atbildes laiks. Līdzīgi notiek mākoņrisinājumā Jumis Pro. Pēc katra klikšķa vai darbības, ar kuras palīdzību tiek iegūti kādi mākonī esošie dati, ir jāgaida šī atbilde. Īpaši tas ir izjūtams, ja vienai darbībai jāveic vienlaikus vairāki pieprasījumi. Piemēram, veidojot atskaiti ar vairākiem parametriem – datums, partneris, konts. Tālāk jau dati var ceļot ātri līdz nākamai darbībai. 

Visas darbības pamatā ir interneta savienojums, kam parasti ir divi rādītāji: lejupielādes ātrums un augšupielādes ātrums, bet ir ļoti būtiska arī šī savienojuma stabilitāte. 

Vads ne vienmēr ved līdz datoram

Interneta pieslēgumi var būt dažādi, bet galvenokārt ir vadu internets un mobilais internets. 

Izmantojot vadu internetu, lietojamā ierīce globālajam tīmeklim tiek pieslēgta ar kabeli. Ar šāda tipa internetu mēs saskaramies ļoti bieži, bet, pētot dziļāk, izrādās, ka vads tiek izmantots tikai līdz maršrutētājam (rūterim), nevis ved līdz pašam datoram. Tālāk savienojums līdz konkrētam datoram notiek ar WiFi bezvadu signāla starpniecību.

Maršrutētājs ir pirmā ierīce, kas nodrošina datu aizsardzību, tā darbojas ar programmatūras palīdzību un regulāri tiek atjaunota, tāpēc ieteicams maršrutētāju regulāri restartēt. Šeit galvenais ātrdarbības jautājums ir, vai pie šīs ierīces tiek pievienots viens dators vai vairāki? Ja datoru ir daudz, tad interneta «ātrums» tiek dalīts uz pieslēgto iekārtu daudzumu. Ļoti bieži saskaramies ar situāciju, ka šie maršrutētāji ir novecojuši gan morāli, gan fiziski, tāpēc interneta aiztures ilgums ir ļoti liels.

Tieši tādēļ liela informācijas daudzuma pārsūtīšanai vai ātram darbam mākoņservisos produktīvāk ir pieslēgties internetam tieši caur kabeli. 

Viens tornis – simtiem lietotāju

Mobilā interneta lietotāji bieži sūdzas, ka Jumis Pro tehniskais atbalsts beidz darbu 17:00, un tad mākoņa darbība paliek lēnāka. 

Kāds ir mobilā interneta darbības princips? Pieņemsim situāciju: viens ciems, kurā dzīvo 100 cilvēki un katram ir sava ierīce, kas izmanto mobilo internetu. Tā darbība ir atkarīga no konkrētā torņa kapacitātes. 

Pieņemsim, ka mūsu ciemā ir atsevišķs mobilā interneta tornis. Naktī 99 iedzīvotāji ir aizmiguši un sapņo par jauku nākamo dienu, bet viens sēž pie sava datora un lejupielādē filmas, pārsūta draugam fotogrāfijas no sava pēdējā ceļojuma. Šajā gadījumā mobilā interneta tornis sadarbojas tikai ar vienu ierīci, un lietotājs ir laimīgs, jo interneta savienojums ir ideāls un viss notiek ātri. Pienāk rīts, iedzīvotāji mostas, paņem rokās savas mobilās ierīces un sāk lasīt ziņas par notikumiem Latvijā un pasaulē. Šajā brīdī naksnīgais lietotājs novēro interneta ātruma samazināšanos, jo mobilais tornis jau apkalpo visus 100 iedzīvotājus. 

Pienākot darba laikam, 50 iedzīvotāji dodas uz citu ciemu, un viņu mobilās ierīces atvienojas no konkrētā torņa, vēl 30 bērni dodas skolas gaitās, arī viņu ierīces atvienojas no torņa. Un dienas laikā pie konkrēta torņa paliek 20 cilvēki. Līdz ar to interneta savienojumā neveidojas liela slodze un katrs no lietotājiem neizjūt interneta darbības samazināšanos. Pienāk vakars un visi iedzīvotāji atgriežas mājās, ieslēdz savas ierīces un pievienojas tornim, attiecīgi veidojas liels pieprasījums pēc interneta un vidējais ātrums krītas. Tas arī ir iemesls, kāpēc pēc darba laika darbs ar mākoni kļūst lēnāks.



Dalies: