Digitāli rīki ideju ģenerēšanai

Digitāli rīki ideju ģenerēšanai

Desmitiem tūkstošu biznesu cilvēces vēsturē sākušies no idejas. Prātā negaidīti iešāvusies interesanta doma. Ikdienišķa problēma, kuras risinājumu meklējumi noved pie inovācijas. Apzināta un pragmatiska prātošana par to, kas cilvēkiem varētu būt nepieciešams. Stāstu ir ārkārtīgi daudz, un daļa no tiem izrādījušies veiksmīgi. Tie pārauguši lielākos vai mazākos biznesos, un joprojām turpina attīstīties. Un tiem nemitīgi nepieciešamas jaunas idejas, lai gūtu priekšrocības konkurences cīņā. 

Pat ja uzņēmēji labi apzinās ideju ģenerēšanas nepieciešamību, realitātē ar to ne visiem sokas. Ne jau tādēļ, ka pēkšņi radošuma dzirksts būtu apdzisusi. Vienkārši ideju ģenerēšana ir process, kam nepieciešami zināmi apstākļi. Vienam patiešām domas šķiļas nemitīgi un atliek vien tās pierakstīt, citam vajag pasēdēt klusumā un atslēgties no ikdienas skrējiena, un vēl kādam ļoti palīdz intensīva «prāta vētra» jeb aktīva domu apmaiņa. 

Mūsdienās ikvienā procesā kaut kādā mērā spēj piepalīdzēt dažādi digitālie rīki. Un arī šis nav izņēmums. Gadu gaitā radītas visvisādas programmas radošuma veicināšanai, domu strukturēšanai un ideju apmaiņai. Kamēr dažas ir pavisam muļķīgas un bērnišķīgas, citas izrādās tīri noderīgas arī uzņēmējdarbībā.

Uzzīmē domu karti!

Pēdējām pilnīgi noteikti var pieskaitīt programmas, kas palīdz strukturēt «prāta vētrās» izskanējušās idejas. Viens no iecīnītākajiem rīkiem ir Coggle, kas būtībā ir digitāla tāfele diagrammu zīmēšanai brīvā formā. Uzrakstām problēmu un sākam pievienot apspriedē izskanējušos risinājumus un nepieciešamās darbības, lai līdz tiem nonāktu. Savienojot darbības veikšanas kārtībā un sastrukturizējot domas, nereti izdodas ieraudzīt risinājumus pavisam citā gaismā un pēkšņi tie vairs nešķiet nesasniedzami. Vismaz top skaidrs ejamais ceļš līdz mērķim. Coggle vienkāršākā versija pieejama par velti, taču ir arī iespējām bagātāka maksas versija. Līdzīgas «prāta kartes» piedāvā Mind MeisterLucidChart un daudzas citas.

Ideju ģenerēšana var notikt arī tad, ja darbinieki reti satiekas birojā vai izkliedēti pa plašu filiāļu tīklu. Cita digitālā tāfele Miro sniedz iespēju katram strādājošajam pievienot savas idejas un ierosinājumus, kā uzlabot kompānijas darbu. Arī te var zīmēt problēmu risinājuma diagrammas un papildināt kolēģu iesākto. Turklāt mākoņrisinājumam var piekļūt no jebkuras ierīces, arī viedtālruņa. Tas nozīmē, ka spīdošo ideju var «uzlipināt» uz tāfeles tieši tad, kad tā iešāvusies prātā. Kaut vai pludmalē vai pļaujot mauriņu.

Līdzīga funkcionalitāte piemīt platformai Stormboard, kuras autori īpaši izceļ tās «papildināto inteliģenci». Ar to domāta spēja pievienot idejām dažāda veida kontekstu – sākot no teksta un beidzot ar audiovizuālajiem materiāliem.

Idejās dalās arī MI

Interesants kolēģu sadarbošanos veicinošs rīks ir Qmarkets. Tajā darbinieki var iesniegt idejas, kopīgi tās izdiskutēt, izvērtēt, nobalsot par labākajām un arī organizēt to īstenošanu, deleģējot uzdevumus un sekojot līdzi to izpildei. 

Aizvien biežāk ideju ģenerēšanā tiek iesaistīts mākslīgais intelekts (MI). Tas beidzot kļuvis viegli pieejams faktiski katram interesentam un labprāt dos savu artavu diskusijā, ja vien liksiet to darīt. Labākais, ka ar mašīnu var runāt gluži kā ar cilvēku – uzdot papildu jautājumus, lūgt precizēt domu, izklāstīt to detalizētāk un attīstīt tālāk. Mākslīgā intelekta risinājumu piedāvājums strauji aug. Var pamēģināt labi zināmo ChatGPT, kas gan prasa izveidot personīgu kontu un apstiprinājumam uzrādīt arī savu telefona numuru. Mazākai birokrātijai var izmantot Bing tērzēšanas paplašinājumu, kas jau iestrādāts Microsoft Edge pārlūkprogrammā. Tur tikai jāuzklikšķina uz zilo «b» burtu lapas augšējā labajā stūrī un uzreiz var uzsākt diskusiju ar «viszinīti». Lai atraisītu robota domu lidojumu, var izvēlēties radošo sarunas stilu. Tad Bing mazāk domās par faktu meklēšanu un atsauču pievienošanu. Ja nepieciešams vēl kāds viedoklis, var paņemt talkā arī maksas programmu Notion AI, kas apveltīta ar ļoti līdzīgām spējām kā abas iepriekšējās.

Rīki ideju ģenerēšanai ir uzskatāms pierādījums, ka faktiski ikvienu ikdienas darbu iespējams kaut kādā mērā atvieglot ar digitalizācijas palīdzību. Intensīva digitalizācija notiek arī grāmatvedībā, kur tādas programmas kā Jumis Pro piedāvā aizvien vairāk automatizētu funkciju, tādējādi atvieglojot grāmatvežu un uzņēmumu vadītāju darbu.


Dalies: